Een pijnlijk en roemloos einde van een glansrijke carrière. Dat valt mensen ten deel die zichzelf overschatten, die ervan overtuigd zijn het eeuwige leven te leiden en die te lang op topniveau doorgaan. De afgelopen maanden waren we getuige van twee tragische en bloedstollende voorbeelden. Guus Hiddink en Ivo Opstelten. Beiden (bijna) zeventig. De eerste bakte er als bondscoach helemaal niets van en kwam tijdens persconferenties nauwelijks nog uit zijn woorden. De tweede was als minister volledig de weg kwijt en was niet meer in staat om een fatsoenlijk debat met de Tweede Kamer te voeren. Beiden waren toppers, maar misten één eigenschap: op tijd een stapje terug doen!
De ouderdom tast sluimerend maar venijnig onze carrières aan. We presteren minder, lichamelijk en geestelijk. Peter de Waard merkt vandaag in de Volkskrant op dat tegenwoordig dan ook al één op de vier werkgevers aan 60-plussers vraagt om loon of vrije dagen in te leveren. Demotie noemen we dat. Volgens De Waard is daar niets op tegen. Er is immers geen rechtvaardiging voor het extra loon of de extra vrije dagen die 60-plussers in de loop der jaren hebben opgebouwd. Ik ben dat niet met hem eens.
Er zijn immers ook voorbeelden van mensen die zelfs als 70-er of 70-plusser nog topprestaties leveren. De Waard noemt Ronald Reagan die 70 was toen hij president van Amerika werd. En Konrad Adenauer die op 73-jarige leeftijd begon aan het bondskanselierschap van Duitsland. En dat buitengewoon succesvol deed! Zelf kan ik aan dit rijtje Frits Bolkestein toevoegen die als 70-plusser eurocommissaris was.
Minderheden wellicht, die 70-plussers die nog topprestaties leveren. Maar de voorbeelden maken wel duidelijk dat het precieze moment waarop de ouderdom genadeloos toeslaat, bij iedereen verschilt. Elke werknemer moet dat voor zichzelf scherp in de gaten houden en zijn of haar werkgever daarin meenemen. Demotie is een algemene maatregel die met die verschillen geen rekening houdt.
Konrad Adenauner had tijdens zijn functioneringsgesprek zonder blikken of blozen om salarisverhoging kunnen vragen.
Paul Strijp, 9 juli 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten