Translate

dinsdag 28 januari 2014

Chef



Hij had een zware avond. Zonder enige vorm van training werd hij voor de leeuwen gegooid. Door het uitzendbureau voor de horeca. Tijdens oudejaarsavond moest hij bedienen in een sterrenrestaurant in Amsterdam. Dat ging mis, hij maakte brokken. En niet zo'n beetje ook. Glazen vielen van zijn dienblad, sommige klanten wisten zeker dat ze op 2 januari naar de stomerij moesten. Het zelfvertrouwen van onze zoon daalde naar een nulpunt. Je zou hem een knuffel willen geven, ook al is de jongen dan net achttien geworden.

Maar zoals wel vaker onder dergelijke omstandigheden dient zich dan plots een kans aan. Een kans om bij het personeel van het restaurant weer een klein beetje krediet op te bouwen. Aan één tafel waren de klanten buitengewoon tevreden over de kwaliteit van het eten. En of onze zoon dat maar even aan de chef-kok wilde laten weten. Zonder zich te bedenken schalmde hij door het restaurant: "'Hey Guido, je krijgt de complimenten van tafel 7". Een doodzonde.

Normaal gesproken wordt die bestraft met ontslag op staande voet. Zo ver kwam het net niet. Zijn onervaren staat van dienst gold als verzachtende omstandigheid. Maar hij kreeg subiet te verstaan hoe de code dan wel luidt. "Chef, u krijgt de complimenten van tafel 7". En als Guido dorst heeft, is het devies "Chef wil iets te drinken". Niet Guido wil iets te drinken of de chef wil iets te drinken. Neen, chef wil iets te drinken.

Het achterwege laten van het lidwoord de in combinatie met het zelfstandig naamwoord chef fascineerde mij. Wat zit daar achter en wat is het effect daarvan? Het effect van chef in plaats van de chef. Ik kwam daar niet goed uit. En ging dus op onderzoek uit om een aantal mensen in mijn directe omgeving te raadplegen.

In de eerste plaats onze zoon zelf. "Maak je niet zo druk, pap. Chef is gewoon een naam. Zoals je ook Jan, Kees of Piet kunt heten". Hmmm. Helemaal bevredigend vond ik zijn uitleg niet. Uiteindelijk gaf mijn collega Gerben voor mijn gevoel het goede antwoord. Chef is onbepaald, onpersoonlijk. Hij is niet waarneembaar, vertoont geen concreet gedrag. Of zoals Gerben het zo fraai verwoordde: je kunt je niet tot chef verhouden. Prachtig!

Het woord chef is een ouderwets woord. Vijfenveertig jaar geleden -ik was toen een jongetje van vijf- sprak mijn moeder de chef van de Hema aan als ze niet tevreden was over de dienstverlening. "Ik wil de chef spreken". Hoewel de afstand tot de chef immens was, kon je je tot hem verhouden. Dat was wat mijn moeder deed. Als kind schaamde ik me daarvoor, nu ben ik trots op haar.

Het woord chef drukt een hiërarchische machtsverhouding uit die -vijfenveertig jaar later- in ons land grosso modo tot het verleden behoort. Tegenwoordig spreken we over een manager, een leidinggevende of een coach. Woorden die een zekere gelijkwaardigheid suggereren. Een horizontaliteit die het machtsverschil probeert in te dammen. De afstand is verkleind, de kloof is tegenwoordig makkelijk te overbruggen.

Onze oosterburen daarentegen spreken nog steeds van een Chefsache. Daar regeert nog steeds de chef van de Hema, schier onbereikbaar. Maar chef zonder lidwoord zoals in het sterrenrestaurant, is de overtreffende trap van dit alles. Tot chef kun je je niet verhouden, hij is onbereikbaar, bij hem is de afstand onoverbrugbaar.

Dat sterrenrestaurant wordt geleid door een gedachte, een Platoons idee.

Paul Strijp, 28 januari 2014



Geen opmerkingen:

Een reactie posten