Stelt u zich eens voor. In een hotel wordt het volgende bericht omgeroepen: "In dit hotel bevinden zich schone toiletten". Hoe zou u daar op reageren? Toch op zijn minst met gefronste wenkbrauwen, niet? Zo'n bericht bevat een -wat de Engelsen noemen- dissatisfier. Een disstatisfier is iets wat je op orde moet hebben. Mensen verwachten dat gewoon en praten er verder niet over. Dat doen ze pas als die toiletten niet schoon zijn. Les één in de communicatieleer luidt dan ook: over dissatisfiers communiceer je niet.
Toch is dat wat de Nederlandse Spoorwegen op dit moment wel doen. Als frequente treinreiziger valt mij op dat de NS steeds vaker in de trein omroepen: "Deze trein arriveert op tijd volgens dienstregeling". Ook op schermen in de treinen zelf prijkt pontificaal de aankondiging op tijd als de NS verwachten zonder vertraging bij het volgende station te arriveren. Niet doen, Nederlandse Spoorwegen! Op tijd ergens aankomen met de trein is namelijk een dissatisfier.
Nu zou dit allemaal nog niet zo erg zijn, als deze communicatieve uiting op zichzelf zou staan. Maar dat is niet het geval. Zij is symptomatisch voor wat ik een subtiele kramp van de Nederlandse Spoorwegen zou willen noemen. Die kramp kenmerkt zich enerzijds door het verdoezelen van allerhande ongemak voor de reiziger. En anderzijds door het niet durven etaleren van de eigen prestaties. Een beetje een minderwaardigheidscomplex dus. Nergens voor nodig.
Eerst maar eens de verkramping rondom dat ongemak voor de reiziger. Twee voorbeelden. Sinds enige tijd hebben de Nederlandse Spoorwegen het woord vertraging systematisch uit hun vocabulaire verbannen. Echt waar, let u er maar eens op. Als een trein een vertraging van een kwartier heeft, hoort u op het perron eerst een hele tijd niets. Na tien minuten wordt omgeroepen: "De trein vertrekt over vijf minuten". En als de aanduiding op tijd heel ongemerkt van de beeldschermen in de trein verdwijnt, komt daarvoor niet de aanduiding niet op tijd of vertraging in de plaats.
Het woord 'vertraging' krijgt u steevast niet meer te horen of te zien. Waarom eigenlijk niet? Doe toch niet zo moeilijk, schaam je niet voor die vertraging, die behoort bij het leven en bij het werk van de NS. Bovendien is de vertraging iets moois. Een deugd. Zij voegt kwaliteit aan ons leven toe. De vertraging zorgt voor de noodzakelijke ontregeling van ons dagelijks leven.
Ander voorbeeld. Sinds enige tijd krijg ik van mijn werkgever een NS Business Card voor het dagelijkse woon-werk-verkeer. Voorheen was dat een jaartrajectkaart. Die NS Business Card is, zeker in het begin, een ware nachtmerrie. Waar ik met de jaartrajectkaart onbezorgd de trein kon in- en uitstappen, moet ik nu elke reis in- en uitchecken. Dat heb ik vijfentwintig jaar niet hoeven doen, dus in- en uitchecken zit niet in mijn systeem.
Soms zit ik 's avonds thuis en schrik ik plots op, als in een nare droom. Heb ik vandaag wel uitgecheckt? Elk verzuim moet hersteld worden door in te loggen op een apart account. Gedoe dus voor een dagelijkse bezigheid. De NS Business Card heeft bovendien, in tegenstelling tot de jaartrajectkaart, geen chip. Een gecombineerd gebruik van deze kaart voor werk- en privéreizen is dus niet mogelijk.
Allemaal klein leed waar we vooral niet over moeten zeuren, ware het niet dat ik bij de ontvangst van mijn NS Business Card een brief kreeg van mijnheer Ravoo, de directeur NS Zakelijk. "Ervaar zelf hoe zorgeloos zakelijk reizen kan zijn", zo schreef hij mij. Niet doen, mijnheer Ravoo, zakelijk reizen met de NS Business Card is een achteruitgang en vereist permanente alertheid. Benoem dat gewoon. "Mijnheer Strijp, uit kostenoverwegingen gaat u over van de jaartrajectkaart naar de NS Business Card. Wij realiseren ons dat daar voor u de nodige nadelen aan verbonden zijn. Onze excuses hiervoor, maar wij rekenen op uw begrip". Dat zou van een ontspannen communicatie getuigen.
Gek genoeg communiceren de NS ook krampachtig over hun prestaties. De NS is een fantastisch bedrijf! In mijn leven heb ik reeds vele tienduizenden kilometers met de trein afgelegd. Zowel privé als zakelijk. Vooral het traject van Amsterdam naar mijn geboorteplaats Maastricht is een feest. Aan de trein geef ik dan ook systematisch de voorkeur boven de auto. De trein staat voor mij voor landschap en reflectie. Genieten van het voorbijtrekkende laagland en ondertussen mijmeren, al dan niet met een krant of goed boek. Kwaliteit van leven!
Gek genoeg communiceren de NS ook krampachtig over hun prestaties. De NS is een fantastisch bedrijf! In mijn leven heb ik reeds vele tienduizenden kilometers met de trein afgelegd. Zowel privé als zakelijk. Vooral het traject van Amsterdam naar mijn geboorteplaats Maastricht is een feest. Aan de trein geef ik dan ook systematisch de voorkeur boven de auto. De trein staat voor mij voor landschap en reflectie. Genieten van het voorbijtrekkende laagland en ondertussen mijmeren, al dan niet met een krant of goed boek. Kwaliteit van leven!
Een kniesoor die klaagt over de slechte service van de Spoorwegen. Zoekt u op de site van de NS voor de grap eens naar de punctualiteitscijfers van het bedrijf. Die zijn hoog. Maar gek genoeg zijn die cijfers ergens weggemoffeld en krijgt u die pas na een paar keer doorklikken te zien. Onderdeel van die verkramping en dat minderwaardigheidscomplex. Nergens voor nodig. Publiceer die cijfers op de homepage. Nederlandse Spoorwegen, be good and tell it.
Paul Strijp, 15 december 2013