De Sovjet-Unie beschouwde het land altijd als het liberale broertje en het minst betrouwbare lid van het Warschau-pact. Misschien was dat wel de reden dat de sovjets er een troepenmacht van maar liefst 75.000 man sterk heen stuurde. Tussen 1945 en 1989. Met recht mag je dus van een sovjetdominantie in het voormalige Tsjechoslowakije spreken.
En nu, ruim vijfentwintig jaar later, is in het straatbeeld van de hoofdstad Praag van die dominantie nauwelijks of niets meer te zien. Wat je wel tegemoet snelt, is een ware stortvloed aan andere invloeden en stijlen.
Gotiek, barok, art nouveau, kubisme, brutalisme. Maar sovjetarchitectuur in Praag zoals je die in het voormalige Oost-Berlijn aantreft met bijvoorbeeld de Karl Marx Allee? Met uitzondering van een aantal buitenwijken heb ik die niet kunnen ontdekken. Ik vroeg mij af hoe dat kan. Volgens mij zijn er drie redenen voor de afwezigheid van die architectuur.
Eén. Het toeval dat de binnenstad van Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is en de sovjets die architectuur daar dus ook gewoon niet konden aanbrengen. Twee. De zelfbewuste en daadkrachtige houding waarmee de leiders het land na de bevrijding naar het Westen manoeuvreerden. En drie. Het feit dat slechts een minderheid communistisch stemde na de bevrijding.
Als argeloze toerist waan ik mij in een modern westers land zonder enig communistisch verleden.
Paul Strijp, 6 juni 2016
Geen opmerkingen:
Een reactie posten