Bedankt voor uw bezoek! In dit blog schrijf ik korte verhalen over alledaagse zaken. Uw reacties stel ik zeer op prijs. Zie ook mijn twee andere weblogs: www.boekbesprekingenPaulStrijp.blogspot.com en www.portrettenPaulStrijp.blogspot.com
Translate
zaterdag 27 april 2024
Als u bij Europarcs gaat zwemmen, vergeet dan niet een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten
vrijdag 26 april 2024
Theo van Doesburg hield niet van de baksteenboeren van de Amsterdamse School
zondag 14 april 2024
De negende van Mahler en de ingebeelde pacemaker
Een aantal bezoekers keek wat ongemakkelijk om zich heen. Niet direct geïrriteerd, maar toch. Dit was nou ook weer niet de bedoeling. Wat was er aan de hand?
Het Concertgebouw in Amsterdam was volgepakt. Ter gelegenheid van een uitvoering van de negende van Mahler. De wereldberoemde symfonie in vier delen. Het eerste deel met het voorgevoel over de dood, het tweede met een rustieke volksdans die langzaam steeds sarcastischer wordt, gevolgd door een bedrijf vol geweldsuitbarstingen. Om te eindigen met het afscheid van Mahler, zijn losmaking van het leven, het oplossen in het niets. ‘Ze zijn ons slechts voorgegaan. En zullen niet meer terugkeren. Op de heuvels zullen we ze inhalen. In de zonneschijn! De dag is prachtig op de heuvels.’
Welnu, in die hogere sferen klonken ergens op het balkon ook hinderlijke tonen. Zachtjes weliswaar, maar hinderlijk. Tonen die niets met de losmaking van het leven of de oplossing in het niets te maken hadden. Eerder met een slecht verstaanbaar radioprogramma op een mobiele telefoon. Maar welke idioot zou het in zijn harses halen om tijdens deze uitvoering naar de radio te luisteren?
Tot ik voor mezelf bedacht had wat de bron zou moeten zijn. De pacemaker van mijn buurvrouw-op-leeftijd. Geen idee of zij die ook werkelijk droeg. Maar de gedachte bood mij rust. De tonen immers symboliseerden een voorgevoel over de dood. En geweldsuitbarstingen. Ik had er vrede mee, er kwam een rust over me heen zoals Mahler die voor het vierde deel van zijn symfonie beoogd heeft.
Hoe een fantasie, een ingebeelde gedachte een hinderlijk voorval draaglijk kan maken.
Paul Strijp, 14 april 2024
zondag 7 april 2024
Wachten op Godot van Samuel Beckett laat de zin en schoonheid van het verval zien
Aldus Estragon, één van de personages, in het eerste bedrijf van het toneelstuk Wachten op Godot van de schrijver Samuel Beckett. Deze zin kwam binnen. Hij onderstreepte voor mij in alles de zinloosheid van het bestaan. Een nihilist, die Beckett, zo schoot door mijn hoofd.
Daar dacht de regisseur van het stuk, Erik Whien, anders over. In het programmaboekje las ik dat Beckett volgens hem een minimalist is. 'Hij laat zien dat er ook moois te vinden is in leegte'. Door te wachten worden we ons bewust van het verstrijken van de tijd, van de vergankelijkheid van het bestaan. 'Alles wat een begin en een midden heeft, heeft ook een einde. (...) Mooi zou zijn als eindigheid zo ook lichtheid in zich mag dragen'. Alles herhaalt zich tot in de eeuwigheid, maar met verval. Alles wordt minder, iedereen raakt dingen kwijt.
Zinloosheid, leegte, vergankelijkheid en eindigheid kunnen dus kennelijk samengaan. Waarbij Whien leert dat die drie laatste wel degelijk zin, betekenis kunnen hebben. En ook nog eens mooi kunnen zijn. Wat doet die zinloosheid van mij dan nog in dat rijtje?
zaterdag 6 april 2024
Liefde voor de Brompton
Het moest vooral gezellig worden, deze Brompton do-it-yourself klas. Dus hadden de organisatoren, allen werkzaam bij Brompton Junction in de Reestraat in Amsterdam, voor liters koffie met koekjes gezorgd. En gezellig werd het. Maar niet alleen dat. Het werd ook, ja wat eigenlijk? Organisatoren van en deelnemers aan deze klas deelden een gevoel van verbondenheid.
Zelf ben ik al een kleine twintig jaar aan een Brompton verslingerd. Misschien is verslaafd een beter woord. En ik ben niet de enige, want tijdens deze klas begrepen we dat ook in China de Brompton Junction winkels als paddenstoelen uit de grond schieten. Waar zit dat toch in? Welnu, heerlijk fietsen op zo'n ding, handig opvouwbaar in de trein en nooit gedoe want de Brompton geldt niet voor niets als de Mercedes onder de vouwfietsen. Mits....ja natuurlijk, mits je de fiets goed onderhoudt. En laat dat nu dat precies het doel van deze klas zijn. Het bijbrengen van kennis aan de klant zodat deze door dat onderhoud kosten bespaart. Dat is dus niet direct in het belang van de fietsenzaak, zou je zeggen.
Dat klopt en dat is precies wat deze klas zo sympathiek maakt. Zoals je aan het einde van de ochtend ook te horen kreeg dat alle specialistische en dus kostbare benodigdheden die de revue waren gepasseerd, zoals borstels en smeerseltjes, nu ook weer niet echt nodig waren. Je kunt ook gewoon een afwasborstel gebruiken. Geen geldklopperij dus, maar alles gericht op community building onder de gebruikers van een Brompton.
Hoe een fascinatie voor een fietsmerk de kiem kan leggen voor een gemeenschap.
Paul Strijp, 6 april 2024
#brompton