Translate

zaterdag 27 november 2021

Applaus voor Madi


De omstandigheden zaten niet mee. Haar zoontje kon door corona niet naar school en moest noodgedwongen met haar mee naar kantoor. Het joch deed zijn best om braaf te zijn. Maar met zijn gedraai op de bureaustoel zorgde hij toch voor onrust. Zijn moeder bleef er stoïcijns onder. ‘Als ik je moet helpen met inloggen voor je les, dan moet je dat maar even zeggen, schat.’

Ondertussen meldde zich een aantal sociaal zwakke cliënten bij haar. Een vrouw die nog drie dagen had om een uithuiszetting te voorkomen. Daar waren kennelijk nog wat administratieve handelingen voor nodig. Die kon onze vrouw-met-het-zoontje niet verrichten vanwege de vrije dag van een collega. Onze vrouw-met-de-dreigende-uithuiszetting kon er aanvankelijk maar moeilijk begrip voor opbrengen. Maar uiteindelijk kalmeerde ze door de communicatieve kwaliteiten van haar gesprekspartner.

Die kwaliteiten liet ze ook zien in het gesprek met een andere cliënt waar ik als begeleider bij mocht zijn. Zelfde patroon. Onrust in het kantoor door het zoontje, dreigende en grote problemen voor de cliënt, een stoïcijnse en empathische hulpverlener. Die en passant ook nog eens ontspannen hielp met het invullen van zeer ingewikkelde formulieren voor de aanvraag van een uitkering.

Madi, heeft u daar weleens van gehoord? De mensen van Madi, afkorting voor ‘maatschappelijke dienstverlening’ leveren deze heldendaden.

Applaus voor Madi.

Paul Strijp, 28 november 2021 

woensdag 17 november 2021

Liever productie dan mensen


Tijdens de coronacrisis schroefden we ongemerkt onze productie op. Thuiswerkend vanachter ons schermpje. Waar we voorheen op kantoor nog informeel met elkaar babbelden plempten we onze agenda’s nu vol met de ene Zoom- na de andere Teams-meeting. Elk heel of half uur klikten we onszelf weg via het kruisje rechtsboven. ‘Ik moet naar een volgende call’ hoorde je de armoede van de Nederlandse taal weerklinken.

De meesten van ons beleefden vervolgens een fase van bezinning. Waar zijn wij nu helemaal mee bezig, vroegen we ons af. Arbodiensten sprongen er bovenop en predikten de balans tussen werk en herstel. Om de mensen massaal aan het ommetje door de buurt te zetten. Na het gedroomde einde van de coronacrisis vanwege de massale vaccinaties beloofden we elkaar plechtig die balans vast te houden. Bij onze nieuwe manier van werken, het hybride model, kon dat uitstekend. Ideaal toch?

Niets was minder waar. De opgeschroefde productienorm bleek geïnternaliseerd. Informele koffiepraatjes op kantoor kosten tijd. Want om elkaar fysiek te ontmoeten moet je meestal reizen. En tijdens dat reizen kun je ook aan een document of een andere afgesproken output-indicator (lees: aan productie) werken. Mensen spreken het niet hardop uit, ik ook niet. Maar je voelt iedereen nog steeds de afweging maken ten gunste van productie. Ten gunste van de ratrace dus. Hybride model of niet.

Die ratrace, die doen we ons zelf aan.


Paul Strijp, 17 november 2021

zaterdag 6 november 2021

Theo Thijssen en de expats

 

Van horen zeggen.

Juffen en meesters van de Amsterdamse Theo Thijssen School moeten op Engelse taalles. De reden? 65% van de ouders van de leerlingen is expat. Deze mensen zijn de Nederlandse taal niet machtig. En dus moeten de docenten er aan geloven. Anders kunnen zij geen oudergesprekken voeren.

Wat zou de naamgever van de school hiervan gevonden hebben? Theo Thijssen, de auteur van onder meer Kees de jongen. Kees, een jongen in de Amsterdamse Jordaan die de hele dag droomt over hoe dingen in het leven zouden kunnen gaan. Die de zwembadpas loopt, een tred om je sneller te verplaatsen door een beetje voorovergebogen te hangen.

Zou Theo Thijssen zich omdraaien in zijn graf? Of zou hij erin berusten dat ook zijn Jordaan vroeg of laat ten prooi zou vallen aan de internationalisering van de stad?


Paul Strijp, 6 november 2021

Het eendimensionale thuiswerken


De één had net besloten om met zijn gezin naar het buitenland te verkassen. Wilde niet zijn hele leven ditzelfde type werk blijven doen. Een ander was het vertrouwen in de overheid verloren en ging tot haar eigen schrik niet meer stemmen. Een derde was thuis tijdens de lockdown bijna gek geworden. Met kleine kinderen en een partner met een burn-out. En de laatste was tijdens diezelfde lockdown kapot gegaan aan de eenzaamheid van een bestaan als alleenstaande.

Ik was gisteren weer eens op kantoor na een lange periode van gedwongen thuiswerken. Met een aantal collega's voerde ik wat informele koffiegesprekjes. En mijn conclusie was: het werken op kantoor heeft méér lagen dan het ééndimensionale thuiswerken.


Paul Strijp, 6 november 2021

Wat is er mis gegaan in de wereld en bij ons in het bijzonder?


Volgens het CBS vliegen we weer evenveel als vóór corona. De discussie of dat wel wenselijk is zijn we vergeten te voeren, aldus de feitenverzamelaars. Mijn dochter vertelde me dat in Amsterdam-Noord vanwege personeelstekorten een politiebureau gesloten is. In de avonduren kunnen mensen er niet meer terecht. Het supportersgeweld laait op, ook bij de wedstrijd van mijn favoriete club MVV in de derby tegen Roda. Vanwege een tekort aan treinverkeersleiders verwachten NS en ProRail tot eind 2023 vertragingen op het spoor. De gasprijs schiet door het dak, kleine energiemaatschappijen vallen om. In Amsterdam stijgt de prijs voor drinkwater het komend jaar fors. Het gezondheidscentrum bij mij in de buurt roept haar patiënten op om alleen een afspraak met de huisarts te maken als het echt niet anders kan. Oorzaak: personeelstekorten. Een woning kun je in Nederland alleen nog maar kopen door te overbieden. Er is een scherpe en grimmige tweedeling in de samenleving ontstaan tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Onderzoeker Godfried Engbersen heeft vastgesteld dat het vertrouwen in de overheid dramatisch is gedaald: we zijn een low-trust samenleving geworden. We blijken niet in staat om binnen redelijke termijnen een landsbestuur te vormen. Regeringsleiders vertikken het om de Parijse klimaatafspraken uit 2015 na te komen. Aan de pomp schieten de prijzen omhoog. Boswachters in de Oostvaardersplassen worden bedreigd.

Wat is er mis gegaan in de wereld en in Nederland in het bijzonder?


Paul Strijp, 6 november 2021