Translate

donderdag 10 mei 2018

Nieuwe verdienmodellen in het toerisme



Onervaren en onzekere reizigers. Dat zijn reizigers met een Hawaï-shirt, een grote zonnebril en een camera om de nek. Onervaren en onzekere reizigers verplaatsen zich in groepen, komen enkel en alléén naar een stad voor een foto bij de bekende attracties, dringen hun gedrag op aan de omgeving en besteden verder zo goed als niets. Was getekend Floor Milikowski in haar boek Van wie is de stad. Deze reizigers zorgen voor een wereldwijde toename van het massatoerisme. Maakten in 1980 zo'n 250 miljoen mensen een internationale reis, in 2016 waren dat er 1,2 miljard.


In Rome zag ik onlangs dat onzekere en onervaren reizigers voor geheel nieuwe verdienmodellen in het toerisme zorgen. Bij aankomst bij een attractie, bijvoorbeeld het Colosseum, word je besprongen door gretige verkopers. Die hebben maar één motto: skip the line. Kort en goed: koop een kaartje bij mij, dan help ik jou de wachtrijen van drie uur te omzeilen. Ga je niet op dat aanbod in, dan word je geconfronteerd met een ander type verkoper: hij die flesjes water aan de man probeert te brengen teneinde de ondraaglijke temperaturen in de wachtrijen te trotseren. Maar waar je ook voor kiest, uiteindelijk kom je terecht in een groep van vijftig man. Die moet zijn uiterste best doen om een slecht hoorbare en gebrekkig Engels sprekende Italiaanse gids te verstaan en begrijpen. Maar dat alles pas nadat de beveiligingsindustrie -die in niets onderdoet voor die op een moderne luchthaven- je toegang heeft verleend.


Allemaal verschijnselen die duiden op een nieuwe bloeiperiode van onze beschaving. Gelukkig vergeet de moderne mens daarin zichzelf niet. Er is immers nog een ander verdienmodel: de verkoopbranche voor selfie-sticks tiert welig.


Paul Strijp, 10 mei 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten