Translate

vrijdag 21 juli 2023

Scheren met Gilette Fusion 5 van Jumbo is alléén voor de rijken


Het inflatie-spook waart nog steeds door Nederland, het leven is fiks duurder geworden. We zijn inmiddels gewend aan de gestegen prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen. En toch stuit je soms op een prijs waarvan je denkt: dit kan toch niet waar zijn?

Zoals die voor de scheermesjes van het merk Gilette Fusion 5 bij de Jumbo. Zonder blikken of blozen liggen die in het schap voor méér dan vijf euro per stuk. Een zoektocht op internet leerde dat deze mesjes bij andere aanbieders goedkoper zijn. Het blijft allemaal veel geld voor een scheermesje, maar goed, Gilette, dan heb je ook wat. Dacht ik.






Goh, waarom heb jij je vandaag niet geschoren?’, zo kreeg ik onlangs te horen. Mijn reactie was ietwat korzelig. Niet geschoren, niet geschoren, wat nou? Vanochtend heb ik mij nog geschoren met een gloednieuw mesje van Gilette Fusion 5. Maar verdraaid, als ik eerlijk ben ..... ik voelde de stoppeltjes op mijn gezicht. Hoe kon dat nou?

Ik ging erop letten en stelde vast dat zo'n mesje bij één keer scheren per dag, ongeveer vijf dagen meegaat. En dan is het bot. Gewoon hartstikke bot, op, pijnlijk in het gebruik. De berichten op internet waren iets optimistischer, die spreken van wel zes of zeven dagen. Dat is nog steeds aanzienlijk korter dan de gemiddelde levensduur van mesjes van andere merkenKort en goed. Een scheerbeurt met een mesje van Gilette Fusion 5 kost ongeveer één euro per keer. Dat is een paar honderd euro op jaarbasis.

Een slotvraag in de geest van Louis van Gaal. Ben ik nu zo ouderwets dat ik de hedendaagse prijsontwikkelingen niet meer kan volgen? Of is een scheermesje Gilette Fusion 5 bij Jumbo inderdaad gewoon exorbitant duur?


Paul Strijp, 23 juli 2023

zondag 16 juli 2023

Moet dat nu echt, zo'n fietshelm?

 

Bij iedereen hoorde je eenzelfde reactie. 'Ja, dat is een goed en verstandig idee. Maar om daar nu aan te beginnen?'. Er was ook een afwijkend geluid hoorbaar. Eén iemand reageerde met de woorden: 'Dank voor je inspirerend verhaal. Ik ga de helm ook dragen, dan begrijpen mijn kinderen beter waarom ik dat aan hun vraag. Bovendien, als iedereen dat doet, dan komt de beweging van onderop. En hebben we geen wetgeving nodig.'

Wat was er aan de hand? De afgelopen week liet ik een aantal mensen weten dat ik een voornemen had omgezet in een actie. Ik draag voortaan standaard een fietshelm. Niet alleen op de race-, maar ook op de gewone fiets voor de kleine afstanden door de stad. De aanleiding? Aanhoudende berichtgeving over de risico's van het fietsen zonder helm, zie bijvoorbeeld dit pleidooi van een neuroloogAangevuld met de persoonlijke ervaringen van onze dochter die stage liep op de afdeling 'neurologie'. 'Pap, je wilt niet weten wat wij daar elke dag meemaken. Jonge mensen die zonder helm veel te hard gereden hebben op een elektrische fiets. En die met blijvend hersenletsel door het leven moeten.' Mijn persoonlijke observaties maakten de aanleiding compleet. Amsterdam is een levensgevaarlijke fietsstad geworden.




Het moet gezegd, de acceptatiefase heeft ook bij mij even geduurd. Je staat in je pak en wilt naar je werk. Moet dat nu echt, zo'n ding op je hoofd? Met welk kapsel kom je wel niet aan op kantoor? En de kans op een ongeval is toch heel klein?

Dat iedereen zijn eigen afweging moge maken. Misschien kunt u daarbij uw voordeel doen met deze overpeinzing.

Paul Strijp, 16 juli 2023