Translate

donderdag 2 januari 2020

Waar is de liefde, Fokke?


Kwetsbaarheid. Veerkracht. Het leven als leerproces. Ethische vooruitgang. Een herwaardering van religie. Besef en nut van de dood. Een leven zonder hoger doel.


Tel deze zeven factoren bij elkaar op en u heeft de zin van het leven te pakken. Gechargeerd natuurlijk. Maar een feit is wel dat deze factoren de zeven rode draden vormen die Fokke Obbema ontwaarde in zijn zoektocht naar de zin van het leven. Obbema, journalist bij de Volkskrant, werd ruim twee jaar geleden getroffen door een hartstilstand. Tijdens zijn herstel sprak hij mensen over wat zij als de zin van het leven zagen en bracht een boek uit. Onlangs sprak hij erover in de Linnaeusboekhandel in Amsterdam.









Ik vroeg me af wat ik van deze zeven factoren vond. Met stip op één voor mij: kwetsbaarheid. Zóooo mooi omschreven door Obbema.

Kwetsbaarheid als essentie van het leven. Kwetsbaarheid is nodig om de verbinding met de ander en met de natuur te maken. Pas dan ervaren we dat we een onderdeel zijn van een groter geheel. Maar doorgaans verdoezelen we die kwetsbaarheid. Durven we die niet te laten zien. 


Op twee: veerkracht.

Veerkracht: de verbinding tussen ontbering en levensvreugde. Mensen die hun ziekte dankbaar zijn. "Je beseft wat je over het hoofd zag toen je nog gezond was"





En op drie? Neen, niks op drie. Ik mis één factor bij Obbema. Waar is de liefde, Fokke?

Paul Strijp, 2 januari 2020


woensdag 1 januari 2020

De raadsels van de stad


Wat is hier aan de hand? De stad Amsterdam handhaaft keihard als het gaat om verkeerd gestalde fietsen. Geen pardon. Fietsen worden verwijderd naar het Westelijk Havengebied, in the middle of nowhere. Kost je een dag verlof om je fiets daar op te halen. Ondertussen biedt de gemeente uitstekende gratis voorzieningen voor de stalling van fietsen. Zie ook: https://overpeinzingenpaulstrijp.blogspot.com/2014/04/emoties-rond-een-verkeerd-gestalde-fiets.html


En dan nu. Een beeld van twee fietsen die wekenlang nabij het Amstelstation tegen een hek staan. In flagrante strijd met het beleid van de gemeente. Fietsen van twee zwervers? Van een aantal studenten die er gewoon een feestje van hebben gemaakt?


















Hier manifesteren zich de raadsels van de stad. De stad praat niet terug.


Paul Strijp, 1 januari 2020