Hoe vaak hoor je het niet? Amerika loopt in alles voorop. Alles wat hier gebeurt, heeft vele jaren daarvóór in Amerika al zijn intrede gedaan. Na vorige week kan ik u vertellen dat dit niet zo is. Vorige week woonde ik een alleraardigste lezing bij van Charles Groenhuijsen, voormalig nieuwslezer en NOS-correspondent in de Verenigde Staten. Bovendien auteur van boeken over datzelfde land.
Zijn boodschap: Amerika beleeft op dit moment een aantal veranderingen die het einde van een tijdperk markeren.
Een langzame acceptatie van het homo-huwelijk. Veranderingen in het denken over gevangenschap, er komen nu veel gevangenen vrij. In steeds meer Amerikaanse staten een legalisering van marihuana. Een jonge generatie die steeds méér deelt, steeds minder auto's aanschaft, steeds meer waarde hecht aan gezondheid en het een bedrijf als McDonalds daarmee knap moeilijk maakt. Maar de belangrijkste verandering: de ontkerkelijking. Steeds vaker zie je kerkgebouwen leeg staan in de States.
Allemaal ontwikkelingen die Nederland al lang achter zich heeft. De ontkerkelijking zette bij ons in de jaren zestig in, nergens ging dat proces zo duizelingwekkend snel. Daar komt bij, zo wist Groenhuijsen te vertellen, dat de kwaliteit van de infrastructuur en de zorg in de States beduidend lager is. Wegen, vliegvelden, de eerste hulp in ziekenhuizen, gevangenissen: ze halen het bij lange na niet bij de voorzieningen in ons land.
Na zo'n avondje vraag je je af: op welke punten loopt Amerika eigenlijk wèl voorop?
Paul Strijp, 23 oktober 2015