Dat was lachen, daar zat de bedrijfsleider van de plaatselijke Jumbo zelf achter de kassa. Zo te zien had hij er nog plezier in ook. Desgevraagd liet hij weten dat volgende week iedereen weer van vakantie terug zou zijn. 'Dan red ik het wel met mijn personeel, maar het is net aan'.
Om vervolgens een uiteenzetting te geven over de personeelstekorten. Die zijn ontstaan tijdens corona, daarvóór bestond dat probleem niet. En nu, een paar jaar na corona, werken jongeren massaal in en voor de horeca. Vooral in het thuisbezorgen van maaltijden. Want dan krijgen ze fooi. Ik grapte nog dat wij als klanten hem nu zeker fooi moeten geven. Of dat zijn boodschap was? Daar kon hij hartelijk om lachen.
En op kantoor checkte ik nog even bij een aantal collega's met kinderen in de leeftijd-voor-bijbaantjes-als-thuisbezorgers, of zij dit verhaal herkenden. Nou, dat deden ze. Van hun kinderen hoorden ze maar al te vaak dat je wel een echte loser bent als je nog achter een kassa bij de supermarkt gaat zitten. Die fooien, die maken zo'n groot verschil.
Zo eenvoudig kan het leven zijn. Jongeren hebben kennelijk minder moeite met het door algoritmen opgezweepte verdienmodel van maaltijdbezorgers. Dat zal de bedrijfsleider van de Jumbo ook vast weten.
Zo lang hij de salarissen niet kan of wil verhogen, is het te hopen dat hij er als tijdelijk kassamedewerker plezier in blijft behouden.
Paul Strijp, 30 december 2024