Translate

zondag 12 mei 2019

Afgunst of fiscale zorgen om Rob van Essen?




Maar liefst 50.000 euro! 50.000 euro ontvangt de winnaar van de Libris Literatuurprijs. Rob van Essen, schrijver van de roman De goede zoon, viel die eer de afgelopen week ten beurt. Hij sprak erover, gisteren in boekhandel Linnaeus in Amsterdam.

"Je wordt die avond natuurlijk heel veel gefeliciteerd. Maar er zijn minstens zo veel mensen die tegen je zeggen: er moet wel nog belasting van die 50.000 euro af!".

Wat is dat toch met ons? Echte bezorgdheid om de fiscale situatie van Van Essen? Of pure afgunst?

Paul Strijp, 12 mei 2019


zaterdag 11 mei 2019

Mededogen voor de ex-crimineel





Daar stond hij dan, tijdens de nabespreking van de theatervoorstelling Gevangenis Monologen 2. Een voormalig zware crimineel. Niet de acteur die deze ex-crimineel had gespeeld, neen, de man zelf. Dat is dan, hoewel hij inmiddels alweer op vrije voeten is en zijn straf heeft uitgezeten, toch even slikken.

Terwijl juist dat korte en ook wel ongemakkelijke nagesprek bijdroeg aan begrip voor zijn situatie. Hoe ellendig wil je het krijgen vanaf je geboorte? Als zuigeling verslaafd ter wereld gekomen. Immers: zijn moeder was verslaafd. En vader volgde het criminele pad. De levensweg van de jongen ligt in het verlengde van dat van zijn ouders. Betrokkenheid bij roofmoord, zes jaar gevangenschap, recidive.

Het nagesprek eindigt met hoop, maar wel kwetsbare hoop. Je voelt dat bij deze man het noodlot of de verkeerde keuzes zo weer op de loer liggen. Hij deed zijn best om optimisme uit te stralen. Het ging alweer beter, zo verzekerde hij ons, hij sliep tegenwoordig bij zijn tante op de bank.

Elk mens heeft in elke situatie altijd een eigen keuze, maar de omstandigheden waaronder je geboren wordt bepalen heel veel. Een cliché, maar wel een cliché waar je zo af en toe aan herinnerd moet worden. En dat cliché zorgt dan toch ook voor enig mededogen.

Als een theatervoorstelling dat effect bij je weet op te roepen, dan mag je met recht van een uitstekende voorstelling spreken.

Paul Strijp, 11 mei 2019



woensdag 8 mei 2019

Onbekende identiteit in museum over identiteit








Identiteit is een belangrijk thema voor het Fries Museum. Immers, zo lezen we bij binnenkomst, Friesland is de meest eigenzinnige provincie van het land. Friesland = identiteit, zou je kunnen zeggen.


Annaleen Louwes, geboren in een dorpje bij Emmen in Drenthe, wilde identiteit tot uitdrukking brengen door het maken van portretten van mensen in psychiatrische instellingen. Mensen die het leven niet meer aankunnen en daarvoor behandeld worden. Welke instellingen dat zijn, dat vertelt het verhaal vanzelfsprekend niet.


Bovenstaand portret is hartverscheurend en komt binnen. Die ogen. Toch blijf je als bezoeker met de prangende vraag zitten wat dit werk met de identiteit van Friesland te maken heeft.


Paul Strijp, 8 mei 2019