Translate

zaterdag 20 april 2019

Schenkerij De drie gratiën in Gellik


Dat kan niet. Deze woorden schoten door mijn hoofd toen ik in het dorpje Gellik in Belgisch Limburg rechtsaf sloeg. Dit kan echt niet. Rembrandt zou zich in zijn graf omkeren. Wat was het geval?




Schenkerij De Nachtwacht lag er verlaten en vergeten bij. Aftands. Je wilt er niet dood gevonden worden. Deze schenkerij zal ooit vast een bruisend buurtcafé geweest zijn. Maar in deze staat verdient het niet de naam van het grootste kunstwerk uit onze vaderlandse geschiedenis. Dan maar de naam van een kunstwerk van een groot Belgische schilder. Rubens bijvoorbeeld. Diens De drie gratiën prijkt op dit moment in het Prado in Madrid.

Ik wens Schenkerij De drie gratiën in Gellik alle goeds voor de toekomst.

Paul Strijp, 20 april 2019

zondag 14 april 2019

Wie kan mij helpen: Feijenoord of Sparta?









Soms kwel ik mezelf met onmogelijke hypothetische vragen. Zoals de vraag: gesteld -ik herhaal: gesteld- dat ik in Rotterdam zou wonen. Voor alle duidelijkheid: ik woon daar dus niet, maar stel je eens voor dàt. Voor welke voetbalclub zou ik dan zijn?


Voor de club waar de geest van een voormalig Oostenrijks voetbaltrainer nog in de bestuurskamer waart. Waar in het museum het gebroken brilletje van Joop van Daele tentoongesteld is. En waar vlak vóór het stadion een standbeeld staat van de grootste voetballer die de club ooit gehad heeft.


Of voor die andere club in de volkswijk Spangen? De club van het Kasteel. Waar de supporters bij elke wedstrijd de herinnering aan de in 1957 overleden Bok de Korver levend houden. De club waarover Jules Deelder een prachtig gedicht schreef. http://home.kabelfoon.nl/~dady/Sparta-vroeger-of-later.htm



Ik kom er niet uit.


Gelukkig woon ik niet in Rotterdam.


Paul Strijp, 14 april 2019



Mooie Zuidas






Een gebied waar het grote geld wordt verdiend. Waar in het verleden grootschalige bouwfraude plaatsvond.


Waar op de vrijdagmiddagen beruchte borrels plaatsvinden. En ook daarvoor ontbreekt het bewijsmateriaal niet.


Kort en goed: buiten de wereld van de snelle advocaten en bankiers niet echt een gebied met een positieve reputatie. Hoe het ook zij, zo'n gebied kan wel gewoon mooi zijn. Dat is bij het grote publiek niet bekend. Maar maak eens een architectuurwandeling over de Zuidas in Amsterdam. En verwonder je. Over de schoonheid van de gebouwen. Van het hotel NHow van Rem Koolhaas bijvoorbeeld.


Afbeeldingsresultaat voor nhow amsterdam


Maar ook over de sociale rechtvaardigheid. Op bepaalde plaatsen is de verdeling 'sociale woningbouw - middenhuur - vrijesector' 40-40-20. Daar had de gemeente financieel een slaatje uit kunnen slaan. Is niet gebeurd. Zie ook het project Ella van de corporatie Eigen Haard.




Doen, die wandeling!

Paul Strijp, 14 april 2019