dinsdag 24 februari 2015

Het Grote Niets bij de kapper



De dag begon ook al verkeerd. De stagiaire die mijn haren waste en droogde, wreef de handdoek slechts één keer over mijn hoofd. En dat deed ze ook nog hard, pijnlijk. Als een fontein bewoog ik mij naar het kappersgestoelte. Voelde de waterdruppels langs mijn rug naar beneden kruipen. Tot overmaat van ramp bleek mijn favoriete kapper ziek. Zijn vervangster begroette mij hooghartig. Begroeten was het eigenlijk niet eens. Nadat ze haar voorbereidingen had getroffen, klonk het afgemeten: "Vertel". Non-verbaal maakte ze duidelijk dat ze mijn wensen begrepen had.

Tijdens het knippen onderbrak ze haar werkzaamheden. Tot drie keer toe. Telefoon, meedenken met de haarkleur voor een andere klant, begeleiden van de stagiaire. Ik bekeek mezelf alle drie de keren in de spiegel. Wat volgde, was de onvermijdelijke confrontatie met jezelf. "Waarom begin jìj het gesprek dan zelf niet, mannetje?", zo nam ik mij onder handen. Daarin faalde ik drie keer. Een totale blokkade. Zwijgend voltooide ze mijn kapsel. Dit was meer dan een ongemakkelijke stilte. Dit was de ultieme ervaring van het Grote Niets. Een ongekende existentiële ervaring. Daar was ik haar dan weer dankbaar voor, dat wel.


Afbeeldingsresultaat voor heelal oneindig


"31 euro" klonk het bij de kassa. Dat was het tweede en laatste deel van ons gesprek. Ik rekende af, verliet de zaak en voelde mij een auto die zojuist een onderhoudsbeurt had ondergaan.

Bij thuiskomst toonde mijn vrouw zich buitengewoon tevreden over mijn kapsel.


Paul Strijp, 24 februari 2015



zaterdag 14 februari 2015

Neem vooral uw rust na een Erik Scherder-tje



Doet u wel regelmatig een Erik Scherder-tje? Een Erik Scherder-tje? Ja, u zet een mini-hometrainer onder uw bureau en u trapt tijdens het werk. U laat de boodschappen van Albert Heijn niet thuisbrengen maar u gaat ze met de fiets halen. U ligt niet languit op de bank om de Champions League te kijken, maar u doet een paar keer per avond oefeningen. U bent gepensioneerd en u neemt alleen maar meer initiatieven. En dat allemaal boven op de reeds bestaande norm van een half uur matig intensief bewegen per dag.

Afbeeldingsresultaat voor Erik Scherder


Erik Scherder hield afgelopen week een lezing in boekhandel Linnaeus in Amsterdam. Scherder, hoogleraar bewegingswetenschappen en klinische neuropsychologie, gunt ons geen rust. Géén moment. Hij heeft een studie gemaakt van de invloed van bewegen op onze hersenen. De oude Grieken wisten al dat bewegen goed was voor de gezondheid , maar deze man heeft ontdekt dat bewegen verouderingsprocessen van ons brein vertraagt. Uw cognitie en uw geheugen gaan daardoor langer mee. En dat is plezierig, want de foto's die Scherder liet zien van een verschrompeld brein riepen alom weerzin op.

Iedereen verliet stuiterend en vol adrenaline de boekhandel. Opgefokt. Opgejaagd. Wat moeten we toch veel in dit leven. Nu moet u ook nog een mini-hometrainer aanschaffen. Ik ervaar zelf elke dag de euforie van bewegen, maar weet dat een goede rust - inspanning - balans ook weldadig is. Zou Erik Scherder ook niet eens een studie kunnen doen naar het effect van rust na inspanning op de hersenen?

Als u overdag een Erik Scherder-tje gedaan heeft, hoeft u 's avonds niet van de bank te komen als u naar de Champions League kijkt. Neem er ook een zak chips bij. Geniet van de verboden geneugten van het leven.


Paul Strijp, 14 februari 2015

woensdag 4 februari 2015

Alles ligt nu op zijn plaats, maar ik mis hem



Hij was er aan toe. En wij waren er aan toe. Het was goed dat hij uit huis zou gaan. Hij was ook te groot geworden, paste niet meer. Om nog maar te zwijgen van alle nachtelijke escapades, de te harde muziek en de gebruikte koffiefilters die hij altijd in het koffieapparaat achterliet.

En toen was hij weg. En toen was het stil. Heel stil. De dynamiek was niet meer. Alles ligt nu op zijn plaats. Er is niets meer om je over op te winden. Zelfs de WiFi doet het weer, want al die gekke apparaten zoals de X-box en de PlayStation heeft hij ook meegenomen.

Ik ben trots op hem. En ik mis hem. Voel het gemis. Aan zijn onverbeterlijk optimisme, zijn lawaai, zijn levenslust. Zijn bravoure. "Pap, ik heb hier een fantastische jeugd gehad", sprak hij toen hij zijn laatste spulletjes had gepakt.




Een periode is afgesloten. Daarover geen twijfel.


Paul Strijp, 4 februari 2015